33 stresssymptomen.... en nu?

33 stresssymptomen… en nu?

Wat is stress? Er zijn vele definities. In alle boeken in mijn boekenkast staat wel een net wat andere nuance. In “van Burnout naar levenszin*” schrijft Jane Coerts, stress is niet meer dan een neutrale term voor spanning. Deze spanning hebben we nodig om zaken voor elkaar te krijgen. Pas als er geen afwisseling is tussen spanning en ont-spanning kan stress veranderen in ongezonde chronische stress. Ons lichaam komt niet meer uit de waakstand; we staan voortdurend “aan”. om die onrust niet te voelen, zetten we een tandje bij – en zo komen we in een vicieuze cirkel terecht en gaat de onrust mee de nacht in.”

Stressvrij door het leven gaan, is dus nergens voor nodig. Sterker nog, we kunnen niet zonder. Het is een beschermingsmechanisme van ons brein om ons te behoeden voor gevaar. 

Maar hoe weet je nou of de stress die je ervaart nog gezond is? Waarschijnlijk weet je dat wel zodra je even stilstaat bij wat je voelt. Sta je nooit stil, dan kan dat een signaal zijn. Stresssymptomen zijn er in verschillende vormen. In het makkelijke en toegankelijk te lezen boek: “gek op stress, maar niet altijd*” van Suzan Kuijsten en Carolien Hammin, worden de stresssymptomen, ofwel de alarmbellen onderverdeeld in 3 categorieën. Fysieke klachten, emotionele klachten en cognitieve klachten.

Fysiek Emotioneel Cognitief
toenemende vermoeidheid snel emotioneel concentratieproblemen
slecht slapen zenuwachtig of opgefokt gevoel vergeetachtigheid
vaak ziek prikkelbaar, snel geïrriteerd geen overzicht
hartkloppingen somber geen prioriteiten meer kunnen stellen
hoofdpijn angstig verlies van controle over de situatie
nek- en schouderklachten huilbuien twijfel aan eigen competenties
spanningen in het lijf achterdochtig  
draaierigheid schuldig voelen  
licht in het hoofd machteloos voelen  
droge ogen en mond gevoel van vervreemding  
gehaaste ademhaling in rust    
koude voeten    
wazig zicht    
veel zweten    
nagelbijten    
meer roken of drinken, meer of minder eten    
veel snoepen    

Al deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. En dat maakt het ook zo lastig.

Toen ik nog als leidinggevende werkte, trokken medewerkers meestal pas aan de bel als ze niet meer wisten waar te beginnen. Prioritering was moeilijk geworden. Samen met de medewerker bracht ik ordening aan in de to-do lijst en daarmee kon de medewerker weer door. Ik realiseerde mij toen niet, om door te vragen naar andere signalen of klachten. Onderwerp van gesprek had niet zozeer de prioritering moeten zijn, maar aandacht te hebben voor hoe de medewerker ontspant na een dag werken, waar de batterij weer van oplaadt.

Hoe zit het met jou? Als jij niet de leidinggevende bent, maar de medewerker? Heb jij voldoende in de gaten waar je van oplaadt? En hoe hoog staat dat op de to-do lijst?

33 stresssymptomen.... en nu?

 

Waar zou je graag meer over willen lezen? Heb je een suggestie voor een blog? Laat het mij weten, dan zoek ik het voor je uit, kun jij je tijd ergens anders aan besteden. Misschien wel aan een begeleide wandeling?

*dit is een affiliate link, als je via deze link een boek besteld dan ontvang ik daarvoor een klein percentage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht:

Hier kun je nog meer lezen...

Herstellen van werkdruk - wandelcoaching

Kennis is macht

Zaterdagavond 20.30, de jongste ligt in bed. De oudste twee zitten te stuiteren op de bank. Ze zitten al klaar voor “Wie is de mol? “

Lees verder »
de lente laat zich zien

“Opgelucht”

“Nou huil ik alweer”, zegt ze lachend en stapt snel door. Ik vraag haar te stoppen en te beschrijven wat er net gebeurde. Ze kijkt

Lees verder »
Miriam met oorsensor

Afleiding

In mijn agenda staat dat ik vandaag een blog moet publiceren. Ik heb er een aantal “op voorraad” liggen, maar die voelen vandaag niet zo

Lees verder »