DSC02215

Je bent niet alleen. Zo gaat het met veel mensen. Dit kan een teken zijn van (onbewuste) stress.

Onbewuste stress ontstaat door de opeenstapeling van kleine energielekken gedurende de dag. Dit kan zich uiten in fysieke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid of spierspanning, maar ook in emotionele reacties zoals prikkelbaarheid, angst of somberheid.

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en manieren te vinden om te ontspannen en te ontstressen, zelfs als we niet meteen weten waar de stress vandaan komt. Negeer je deze signalen, loop je het risico op chronische stress en dat wil je zeker niet.

Ik deel graag drie simpele tips die mogelijk voor jou een groot effect kunnen hebben:

  1. Een quick win gaat zijn om overdag meer pauze te nemen. Kwalitatieve pauze. Dus niet scrollen op Linkedin, dat is voor je brein geen  ontspanning. Wat dan wel? Als je in de file staat, in de kassarij of bij het koffieapparaat staat te wachten, adem je heel bewust langzaam 5 tellen in en 5 tellen uit, waarbij je buik opbolt bij inademing. Je brengt hiermee rust in je stresssysteem.
  2. Buiten zijn in de natuur gaat je ook helpen. Uit onderzoek is gebleken dat ruimte, de zintuiglijke sensaties en de herhalende patronen in de natuur helpen om te ontspannen. Ga het experiment eens aan om langzaam te lopen in de natuur en alles te benoemen wat je ziet, hoort en ruikt: een fris groen blaadje, een stevige boom, riet waaiend in de wind en een vrolijke fluitende vogel. Je brein knapt ervan op, je creativiteit gaat er weer van stromen en door te wandelen maak je extra fijne hormonen aan zoals dopamine en serotonine. Dat helpt tegen stress en je slaapt ook nog eens beter.
  3. Pak even je telefoon. Niet voor je socials, maar bekijk de foto’s van de afgelopen 3 maanden.
    • Bij welke foto’s krijg je een glimlach op je gezicht?
    • Wat zie je op de foto?
    • Wat doe jij?
    • Wat waren je gedachten?
    • Voel je nu (of toen) iets in je lichaam?
    • Wat waren je emoties?
    • Kun je dat gevoel helemaal terughalen? En dan niet alleen met je hoofd, maar het ook voelen in je lichaam?
    • Adem even rustig in en uit, terwijl je dat gevoel blijft voelen.
    • Als je stress bemerkt in je lijf of hoofd, denk dan terug aan het moment van de foto. Voel je veerkracht tot in je tenen. Adem dat gevoel in naar je buik. En adem langzaam uit. Dat helpt om passend te reageren in het stressvolle moment.

Overdag kleine momenten van ontspannen dragen bij aan betere nachtrust, een beter humeur en meer veerkracht.

Hier kun je nog meer lezen...

een nep sabeltandtijger in het oermuseum boxtel

Wat is e-mailapneu?

Adem je nu? Ja, dat lees je goed. Veel mensen houden onbewust hun adem in terwijl ze hun e-mails (of Linkedin feed) lezen. Dus, een

Lees verder »

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.