Stel je voor dat je in zo’n vergadering zit waar je met beduidend minder energie uitkomt dan je erin ging. Die ene collega lijkt maar niet te stoppen met klagen, en je voelt de irritatie en frustratie toenemen. Je mist de daadkracht. Je voelt de energie uit je lichaam sijpelen. Nog maar een kopje koffie.
En stel je nu voor, in diezelfde vergadering, film ik jou. Wat zou ik dan aan je kunnen zien? Wat zou die camera eigenlijk registreren?
Het is een vraag die ik vrijwel altijd stel tijdens het coachtraject. Het boeiende is dat het antwoord vaak niet overeenkomt met wat mensen denken of voelen.
Je zegt dan bijvoorbeeld dat ik film dat je rustig op je stoel zit.
Als we daarop door praten, zeg je dat je een verhoogde hartslag voelde en dat je de meest lelijke gedachten had over die ene collega. Je checkte uit en was niet meer met je aandacht bij het overleg.
En toch zeg je dat ik dan film dat je rustig op je stoel zit.
Terwijl je dit vertelt, zie ik dat je ogen draaien, hoor ik je zuchten, en je handen die eerst ontspannen waren, ballen zich tot vuisten. Zelfs je wandeltempo gaat omhoog.
En toch zeg je dat ik dan film dat je rustig op je stoel zit.
Dit zijn signalen waar je je nog niet bewust van bent, maar die kunnen aangeven dat je stresssysteem in standje AAN staat. Zelfs als we het alleen maar over de situatie hebben en jij met je gedachten terug gaat naar hoe het toen voor je was, is er een fysieke reactie merkbaar.
Een essentieel onderdeel van het coachingstraject is het ontdekken van de allereerste signalen van je lichaam bij een stressvolle situatie. Want zodra je die herkent, heb je eerder door dat je in de stress schiet (of dat er een energielek is) en kun je besluiten om iets anders te doen, denken of voelen.
Dit is nog steeds voor mij zo’n belangrijk inzicht. Ik merk het nu op als er spanning is in mijn schouders. Ik heb het door als ik oppervlakkig adem. En zodra ik het opmerk, weet ik ook dat ik anders kan kiezen.
Dit is zo helpend om beter om kunnen gaan met stressvolle situaties, dat een dergelijke oefening zeker in de coaching DIY terug gaat komen.
Coaching DIY??
Ik ben audio’s aan het inspreken en werkbladen aan het maken met kennis én experimenten over stress en veerkracht. Je kunt dan zelf, met mij in je oren, naar buiten. Ik deel met je experimenten waarmee je jezelf naar meer veerkracht kunt wandelen, zodat je beter om kunt gaan met stressvolle situaties. Groot en klein.
Voor wie is dit eigenlijk? Voor iedereen die:
- doorheeft dat stress een van de reden is waarom je ‘s avonds zo moe op de bank ploft.
- denkt dat het allemaal nog niet zó erg is, want die ene collega kon lichamelijk echt niks meer toen ze burnout was
- vaker zucht, klaagt en zijn of haar stem verheft
Check even deze pagina (wordt nog verder uitgebreid) of zet je alvast – VRIJBLIJVEND – op de interesselijst, dan ben je als eerste op de hoogte én ontvang je ook nog eens korting!