Het is vandaag complimentendag. Mijn advies voor vandaag (en alle dagen na vandaag ;-)). Geef jezelf wat vaker een compliment. Heb compassie met jezelf.
Wist je dat Barbara Frederickson, oa bekend van het boek Positive Pscychology heeft onderzocht dat het wenselijk is om minstens drie keer zoveel meer prettige emoties te ervaren dan onprettige om gezond en vitaal te blijven.
Laat dit even goed tot je doordringen: tegen elke negatieve gedachten of oordeel over jezelf, heb je 3 positieve gedachten te zetten om gezond en vitaal te blijven.
Die prettige emoties kun je oproepen door bijvoorbeeld dankbaarheid te beoefenen of waardering voor iets of iemand uit te spreken. De truc alleen is om de dankbaarheid en de waardering dan echt te voelen in je lijf, en niet alleen te bedenken in je hoofd.
Wees vooral dus niet te oordelend naar jezelf.
Ik deel graag opnieuw een experiment met je om de kracht van zelfcompassie te ervaren. En denk je, die heb ik al eens eerder gezien? Dat klopt. Lees hier mijn blog over de hoge lat waarin ik dit experiment ook beschrijf. Ik vind het zelf een mooi experiment én ik weet dat lezen niet altijd ook doen is.
Hup, naar buiten. De zon schijnt, en vandaag ook voor jou.
– Schrijf deze stappen over in een notitieboekje
– Trek je schoenen aan
– Ga naar buiten (met de overgeschreven stappen ;-))
– Probeer je pas en je ademhaling te vertragen.
– Wandel net zo lang zonder telefoon totdat je de natuur om je heen écht ziet.
– Kijk om je heen en zoek iets uit de natuur dat je aanspreekt. In het voorbeeld kies ik voor een boom.
– Bekijk het voorwerp goed. Wat zie je? Welke details? Hoe lopen de takken? Welke kleur hebben de bladeren? Hoe lopen de wortels? Welke structuur heeft de schors? Hoe bewegen de blaadjes aan de boom? Hoe voelt de boom (je mag knuffelen, hoeft niet;-))?
-Wat vind je mooi aan deze boom? Wat is er troostend aan? Wat relativeert? Hoe ziet deze boom er over een paar jaar uit?
– En wat zijn de imperfecties aan de boom? Een rare kronkel in de wortel, een afgebroken tak? Een scheur in de schors?
– Stel jezelf de vraag: maken deze imperfecties deze boom minder mooi? Wanneer zou de boom helemaal perfect zijn? En is dat dan mooier of minder mooi?
– Loop nu verder en voel eens wat je antwoorden op deze vragen eigenlijk over jou zeggen? Maakt de imperfectie jou minder? Of maken je imperfecties jou tot wie je bent?
– Pak een boekje of open de notities in je telefoon: schrijf op wat je je nu realiseert. Wat het experiment je heeft gebracht. Wat betekent de schoonheid van imperfectie voor jou?
Gebaseerd op een oefening van Hilde Backus.
Ik vind het tof als je je ervaring met mij deelt. Veel wandelplezier!