Herstellen van werkdruk - wandelcoaching

3 tips om beter om te kunnen gaan met een “hoge lat”

“De lat hoog leggen”, op www.spreekwoord.nl lees ik dat dit betekent een grote prestatie van iemand eisen. Op www.onzetaal.nl leer ik dat het gaat over een hogere eis dan eerder. 

De uitdrukking komt uit de atletiek. De lat waar de hoogspringers overheen moeten springen. Deze kan natuurlijk hoger (of lager). En er komt een punt waar de springer er (nog) niet overheen kan komen. Hoe zit het bij jou? Ligt jouw lat op een realistische hoogte?

Ben jij nieuwsgierig naar 3 tips om hier beter mee overweg te kunnen gaan. Lees dan vooral verder.

Hoe weet je of je lat té hoog ligt? Je houdt heel veel ballen, heel hoog in de lucht. Je moet de beste ouder, beste zoon/dochter, beste medewerker, beste collega, beste vriend en natuurlijk ook nog actief op school zijn. Als er een bal toch dreigt te vallen, dan ben je niet mild voor jezelf. Het is jouw schuld. Als je al een bal hebt met je eigen naam, dan gaan de andere ballen altijd voor. Jij komt op de tweede plaats (of eigenlijk op de achtste, als er dan nog tijd is).

Een te hoge lat resulteert altijd in stress. En even stress is helemaal niet erg, maar chronische stress kan op termijn echt vervelende klachten opleveren. 

3 tips om beter om te kunnen gaan met de “hoge lat”

  1. Zelfcompassie

Ben niet te oordelend over jezelf. Probeer realistisch naar de situatie te kijken en het te zien zoals het is (zoals in mijn eigen voorbeeld: goed is echt goed genoeg én het is slechts een nieuwsbrief op Linkedin, het is niet een promotieonderzoek).

2 Vergelijk jezelf met jezelf

Het gras bij de buren is echt niet altijd groener. Dat wat een ander laat zien, is meestal niet het hele verhaal. Laat je lat dus niet afhangen van wat je een ander ziet doen, maar bepaal zelf de hoogte van je lat. Waar ben jij oke mee? Of zoals laatste een medeondernemer tegen mij zei: “vergelijk jezelf met waar je een jaar geleden was. Niet met die coach die al 5 jaar bezig is”.

3. Verander je taal

Probeer jezelf te trainen in elke keer als je zegt: “Ik moet…”, het te veranderen naar: “ik wil…”. Wat valt je op? “Ik moet een goede nieuwsbrief schrijven” (hallo lat!) klinkt en voelt heel anders dan: “ik wil een nieuwsbrief schrijven, zodat mensen mij en mijn traject leren kennen, omdat ik weet dat door coaching in de natuur het zorgprofessionals weer lukt om ook af en toe uit te staan in plaats van altijd aan“.

Experiment

Juist de eerste tip, om met zelfcompassie naar de situatie te kijken, is heel helpend. Ik wil een experiment met je delen waardoor je de kracht van zelfcompassie kunt ervaren, gebaseerd op een oefening van Hilde Backus van wandelcoach.nl.

  • Trek je schoenen aan
  • Ga naar buiten
  • Wandel net zo lang zonder telefoon totdat je de natuur om je heen écht ziet. 
  • Kijk om je heen en zoek iets uit de natuur dat je aanspreekt. In het voorbeeld kies ik voor een boom.
  • Bekijk het voorwerp goed. Wat zie je? Welke details? Hoe lopen de takken? Welke kleur hebben de bladeren? Hoe lopen de wortels? Welke structuur heeft de schors? Hoe bewegen de blaadjes aan de boom? Hoe voelt de boom (je mag knuffelen, hoeft niet;-))?
  • Wat vind je mooi aan deze boom? Wat is er troostend aan? Wat relativeert? Hoe ziet deze boom er over een paar jaar uit?
  • En wat zijn de imperfecties aan de boom? Een rare kronkel in de wortel, een afgebroken tak? Een scheur in de schors?
  • Stel jezelf de vraag: maken deze imperfecties deze boom minder mooi? Wanneer zou de boom helemaal perfect zijn? En is dat dan mooier of minder mooi?
  • Loop nu verder en denk nog eens terug aan de situatie met de hoge lat en alle ballen in de lucht? Wat zou er gebeuren met de lat een stuk(je) lager? Maakt de imperfectie jou minder mooi? Of maken je imperfecties jou tot wie je bent?
  • Pak een boekje of open de notities in je telefoon: schrijf op wat je je nu realiseert. Wat het experiment je heeft gebracht. Wat betekent de schoonheid van imperfectie voor jou?

Hier kun je nog meer lezen...

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.