loopveer als symbool voor veerkracht

Wat is veerkracht eigenlijk?

“Miriam, je zegt dat je experimenten je eindelijk helpen om veerkrachtiger om te gaan met stress. Maar wat is veerkracht eigenlijk?”

In de van Dale staat het als volgt: 

veer·kracht (de; v(m))

(natuurkunde) vermogen om de vorige stand weer in te nemen, nadat iets ingedrukt, uitgerekt enz. is geweest

soepelheid, lenigheid

kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen

Als het gaat over veerkracht zie ik altijd zo’n loopveer voor me. 

Je kunt hem best ver uitrekken en hij keert weer terug. Je kunt zelf beslissen hoe ver je hem uittrekt. Je kunt hem ook te ver uittrekken, en dan krijg je de vering niet meer echt lekker terug. En je kunt het ook goed in de knoop brengen.

Een van mijn onverwachte fijne ouderschapsskills is het ontwarren van een loopveer. Je weet wel zo’n ding die de kinderen op de trap naar beneden kunnen laten lopen. En op een of andere manier zitten die binnen no-time in een onmogelijke knoop. Je doet mij een groot plezier als ik zo’n doorelkaargedraaide loopveer mag ontwarren. Heerlijk. Het geeft mij ontspanning, focus en een flinke shot dopamine als het weer helemaal gelukt is. 

 

Ik vind het heerlijk als mijn kinderen er zo eentje helemaal in de knoop hebben gekregen om ze weer te ontrafelen, wellicht was het een al een signaal dat ik met mijn coaching de ontstresskant op zou gaan. Ik zie stress namelijk ook zo. Stress, en dan met name veerkracht, is als een loopveer die in de knoop zit. Ik help je graag ontwarren. 

Ik hoor je denken, “leuk verhaal, Miriam”, wat is je punt? Nou, wat is veerkracht eigenlijk? Ik ben er even ingedoken.

Volgens Heartmath is Veerkracht het vermogen om je goed voor te bereiden op, goed om te gaan met en te herstellen van lastige situaties. Groot en klein.

Dit sluit ook aan wat Richta Ijntema heeft gevonden in haar promotieonderzoek (2020). Zij schrijft dat psychologische veerkracht een proces is. Je eigen veerkracht kan je versterken door tolerant te worden voor een specifieke stressor in een bepaalde situatie. Dit doe je door erover te praten en door gebruik te maken van persoonlijke- en omgevingshulpbronnen. 

En bij Sonnevelt heb ik geleerd dat veerkracht wordt gevormd door bezieling, motivatie en vitaliteit. Vitaliteit bestaat vervolgens uit 6 lagen: zinvol leven, ondersteunende relaties, positief denken, regelmatige herstelmomenten, voldoende beweging en optimale voeding.

3 verschillende invalshoeken, met gelukkig ook een overlap. Dat er verschillen zijn in definitie wordt ook onderschreven door Richta Ijntema. Iedereen heeft een beeld bij veerkracht, maar er is geen eenduidige definitie.

Wat haal ik hier uit en waar focus ik mij dan op in de coaching rondom stress en veerkracht? 

Ik ga er vanuit dat veerkracht is te trainen. En dat kan via verschillende wegen en methodieken. Wil je dit bereiken via kwalitatief herstel, door te praten, door oefeningen in de natuur en/of door ademhaling (hartcoherentie), dan ga ik graag met je op pad! En misschien is het niet voor jou nodig, omdat jij lekker in je vel zit. Wellicht ken je dan wel iemand die het nodig heeft. Stuur je die persoon dan even een oprecht berichtje met een verwijzing naar mijn profiel? Dat waardeer ik zeer!

Wat betekent veerkracht voor jou? Ik vind het leuk als je wat laat horen.

Hier kun je nog meer lezen...

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.