Ontspannen omdenken

“Heb je een tip voor mij?”

Die vraag krijg ik steeds vaker te horen, nu steeds meer mensen weten dat ik als (ont)stress coach werk.

“Jazeker, een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is een microbreak. Op de wc, bij het koffieapparaat, tussen twee meetings, even bewust stilstaan bij één ademhaling”.

“Nee, dat werkt niet voor mij. Ik heb het daar echt te druk voor.”

Als je echt in een flow zit, en dat de tijd vanzelf lijkt te gaan, dan heb je zo’n microbreak inderdaad misschien ook helemaal niet nodig. Als je als kip zonder kop van afspraak naar afspraak rent, nauwelijks tijd neemt om te lunchen en in de auto naar huis realiseert dat je nog niet naar je inbox hebt gekeken, dan is het wellicht een experimentje waard.

“Vooruit, ik ga het experiment aan. Hoe zit het?”

Bij een nieuwe activiteit, dus bijvoorbeeld tussen twee gesprekken of afspraken in, volg je bewust één ademhaling. Zit je adem laag of hoog? Is er verschil tussen je in en uitademing? Daarna check je: hoe voel ik mij? Waar heb ik eigenlijk behoefte aan? 

En misschien zeg jij dan binnenkort ook wel: “ik geef nu toe aan het gevoel dat ik even rust nodig heb. Dat deed ik eerst niet, want ik moest nog zoveel. Ik merk nu door even stil te staan, dat ik uiteindelijk meer voor elkaar krijg op een dag. Dingen gaan makkelijker en ik houd in de avond nog energie over.”

Je denkt nu vast: “ja, mijn werkgever ziet mij aankomen, als ik overdag een dutje ga doen”. Waarschijnlijk wordt dat inderdaad nog niet breed geaccepteerd, maar hij of zij zal er heus niks van zeggen als jij onderweg naar het koffieapparaat bewust je adem volgt.


En soms, soms is stilstaan bij je ademhaling echt niet voldoende…

Deel dit bericht:

Hier kun je nog meer lezen...

Herstellen van werkdruk - wandelcoaching

Kennis is macht

Zaterdagavond 20.30, de jongste ligt in bed. De oudste twee zitten te stuiteren op de bank. Ze zitten al klaar voor “Wie is de mol? ”

Lees verder »
de lente laat zich zien

“Opgelucht”

“Nou huil ik alweer”, zegt ze lachend en stapt snel door. Ik vraag haar te stoppen en te beschrijven wat er net gebeurde. Ze kijkt

Lees verder »
Miriam met oorsensor

Afleiding

In mijn agenda staat dat ik vandaag een blog moet publiceren. Ik heb er een aantal “op voorraad” liggen, maar die voelen vandaag niet zo

Lees verder »