coherentie hartcoherentie ademhaling breathwork

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie? Wat is dat? En is dat niet enorm zweverig?

Precies mijn eerste gedachte, toen ik hoorde van hartcoherentie. Ademen door je hart, dat kan toch helemaal niet? 

Kun jij nu met je aandacht naar je linkerpink? Kun je met aandacht naar je rechtervoet? Dan kun je dus ook met je aandacht naar hart. Het helpt mij om een hand op mijn hart te leggen voor de focus. Dus inderdaad, je ademt door je hart, maar je ademt naar je buik met aandacht voor je hart. En dat kan dus heel gemakkelijk.

Stel je hart voor als een wijze professor

Stel je voor dat je hart een wijze professor is die je kan helpen veerkrachtiger te worden. Het geheim? Hartcoherentie. Dit is geen ontspanningstechniek, hoewel ontspanning kan helpen om coherentie te bereiken. Coherentie is een staat waarin het hart, de hersenen en emoties in harmonie werken. In deze optimale staat functioneren ons immuunsysteem, hormonale systeem en zenuwstelsel op een gecoördineerde manier, waardoor we op ons best kunnen presteren.

 

Maar wat is coherentie precies? Het is een toestand waarin ons hartslagritme (HRV) stabiel en regelmatig is, maar niet noodzakelijkerwijs constant. Een gezond hart slaat niet gelijkmatig en de HRV kan variëren afhankelijk van wat we doen, voelen en ervaren. Het goede nieuws is dat je coherentie zelf kunnen creëren en meten. Wanneer je coherent bent, heb je meer energie, mentale en emotionele flexibiliteit en kunnen we kalm blijven in moeilijke situaties.

Hoe bereik je coherentie?

Het begint allemaal met het bewustzijn van je ademhaling met focus op je hart. Door je ademhaling te vertragen en je te concentreren op je hart, kun je je HRV in een coherente toestand brengen. Dit kan worden bereikt door middel van speciale ademhalingstechnieken en biofeedback-apparaten (de inner balance trainer) die je HRV meet en je helpt om de coherentie te verbeteren.

Als zorgprofessional is het belangrijk om te begrijpen dat coherentie een fundamentele sleutel is tot het opbouwen en behouden van veerkracht. 

Ik ben geen spiriwiri, ik ben geen bosheks. Ik sta met beide benen op de grond en juist het boefenen van hartcoherentie helpt mij daarbij. Piekeren en in je hoofd leven is wat mij betreft juist heel zweverig omdat je niet in het hier-en-nu bent, maar juist in het verleden of de toekomst. Best gek toch, dat we dat wel normaal vinden, maar met aandacht en focus doen wat je aan het doen bent is ineens zweverig…. 

 

Nieuwsgierig naar een oefening? Druk op de knop, laat je gegevens achter en je ontvangt er een in je inbox! (en zo nu en dan een mailtje, ik zal je niet spammen, beloofd!)

Vond je dit een interessant blog? Leuk als je wat laten weten. Wil je meer lezen over veerkracht, klik dan hier. Wil je weten wat er in een 7tal boeken staat beschreven over hartcoherentie? Klik dan hier.

Hier kun je nog meer lezen...

Miriam buiten met boekje

Levensverhaal

Wie ben ik?Onze geschiedenis maakt ons mede tot de mens die we zijn. De grote opdracht binnen het eerste jaar van Phoenix Opleidingen is om je levensverhaal

Lees verder »
Herstellen van werkdruk - wandelcoaching

Kennis is macht

Zaterdagavond 20.30, de jongste ligt in bed. De oudste twee zitten te stuiteren op de bank. Ze zitten al klaar voor “Wie is de mol? “

Lees verder »
de lente laat zich zien

“Opgelucht”

“Nou huil ik alweer”, zegt ze lachend en stapt snel door. Ik vraag haar te stoppen en te beschrijven wat er net gebeurde. Ze kijkt

Lees verder »
Miriam met oorsensor

Afleiding

In mijn agenda staat dat ik vandaag een blog moet publiceren. Ik heb er een aantal “op voorraad” liggen, maar die voelen vandaag niet zo

Lees verder »

Review Stiltewandeling

Elsbeth Lenderink  reed op 21 december vele kilometers naar de Loonse Duinen om aan te sluiten bij de stiltewandeling. Ze schreef er onderstaande review over.

Lees verder »

Vertraag jij wel eens?

“Wat een ervaring. Meteen al bij het begin had ik een inzicht over het wandeltempo. Jij liep in vertraagde pas, ik moest echt even terugschakelen.

Lees verder »

Ik ben een wandelend hoofd

Veel van mijn coachees zijn ook wandelende hoofden: goed opgeleid. Verbaal sterk. Gewaardeerd om cognitieve prestaties. Steeds vaker ga ik voor de coachee het oncomfortabele

Lees verder »
3 voordelen van wandelcoachen

3 voordelen van wandelcoachen

Deze zomer werd Hilde Backus van Wandelcoach.nl geinterviewd door journalist Kim van der Meulen  over Wandelcoaching voor het magazine Santé. Het complete wandelcoach-artikel ‘Wandel je

Lees verder »

Dilemma

Het kwam voorbij op mijn tijdlijn op Linkedin. Iemand die – heel dapper – een dilemma over haar loopbaan deelt. Zou ik wel of niet.

Lees verder »

Je natuurlijk tempo

Het viel mij al vaker op. Mijn coachee sprak net zo snel als hij liep. Om hem bij te houden, moest ik echt aardig doorstappen.

Lees verder »
herfst vastlopen

Vastlopen

Ik werkte vandaag aan mijn bedrijf. Administratie, teksten aanpassen, emails en doorontwikkeling van een product. Alleen, ik liep vast in mijn eigen hoofd en gedachten.

Lees verder »

Iek… een teek!

Onlangs volgde ik een super interessant webinar over het schrijven van blogposts (met meteen deze als resultaat!). Terwijl ik driftig aantekeningen zat te maken spotte

Lees verder »