een nep sabeltandtijger in het oermuseum boxtel

Wat is e-mailapneu?

Adem je nu?

Ja, dat lees je goed. Veel mensen houden onbewust hun adem in terwijl ze hun e-mails (of Linkedin feed) lezen. Dus, een gewetensvraag voor jou: adem je nu?

En hoe is je houding? Hebben je longen de ruimte of zit je voorover gebogen? 
(Misschien zit je zelfs wel op de wc? In dat geval, ontspannen gaat makkelijker zonder scherm ;-))

Voordat je verder leest, neem even de tijd om te ademen. Ga rechtop zitten, en word je bewust van je ademhaling. Probeer je ademhaling te verlagen naar je buik (je buik zet uit bij inademen).

Ik neem je graag mee in de wereld van email-apneu. Wat? Yup. E-mail-apeu. Dat bestaat echt, en veel mensen, misschien jij ook, hebben er last van zonder het te weten.

Wat is e-mailapneu?

Je hebt waarschijnlijk gehoord van slaapapneu, waarbij mensen tijdens hun slaap herhaaldelijk hun adem inhouden gedurende 10 seconden of langer. Onbehandelde slaapapneu kan leiden tot vermoeidheid, luid snurken, gewichtstoename en zelfs ernstige gezondheidsproblemen.

E-mailapneu verwijst naar het onbewust inhouden van de adem of oppervlakkige ademhaling terwijl je een e-mail leest of een reactie typt. Het ontstaat vaak wanneer we geconcentreerd zijn in ons werk.

Het onbewust inhouden van de adem en een onregelmatige ademhaling zijn van invloed op  je zenuwstelsel. Het lichaam begint te reageren alsof er gevaar dreigt, zelfs terwijl we veilig achter ons scherm zitten. Je hersenen krijgen namelijk het signaal dat er een sabeltandtijger om de hoek loert, en ons zenuwstelsel schakelt over naar de ‘vecht- of vlucht’-modus. Je hartslag stijgt, je spieren spannen zich aan en je wordt hyperalert op mogelijke gevaren, zelfs als die er niet zijn.

De rol van stress

Stress op zich is een fantastisch mooi mechanisme van ons lichaam. Het zorgt dat we kunnen presteren onder druk, dat we handelen bij gevaar en dat we überhaupt ons bed uit komen voor een nieuwe dag. Maar wanneer ons stresssysteem constant geactiveerd wordt en nagenoeg niet meer uit gaat, kan het schadelijk worden voor onze gezondheid.

De moderne levensstijl, inclusief dus lange uren achter een computer, draagt bij aan deze chronische stressreactie. E-mailapneu is slechts een voorbeeld van hoe zelfs alledaagse taken je zenuwstelsel kunnen ontregelen.

Wat kun je doen aan e-mailapneu?

Het goede nieuws is dat je bewust kan omgaan met e-mailapneu en de effecten van stress.

1. Bewustwording: Het begint allemaal met bewustwording. Let op je ademhaling terwijl je werkt. Neem pauzes en focus op je ademhaling.

2. Pauzes nemen: Het is super belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, zelfs als je druk bezig bent. Sta op, strek je uit en neem een paar diepe ademhalingen.

3. Beweging en ontspanning: Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en ontspanning. Yoga, meditatie en wandelingen in de natuur kunnen allemaal helpen.

4. Zingen en dansen: Last but not least, zingen en dansen kunnen geweldige manieren zijn om je ademhaling en houding te verbeteren, en het is nog leuk ook!

(e-mailapneu is onderzocht door Linda Stone, slinger google maar eens aan, als je er meer over wilt weten.)

Hier kun je nog meer lezen...

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.