viool. Ontspanning door inspanning

“En dan moet ik ook nog naar vioolles”

Ik hoorde het mezelf vanochtend zeggen. Het voelde niet goed. Veel van mijn coachees gebruiken het woord “moeten” vaak. Ik geef dan de tip om het woord moeten te veranderen door “Ik wil” of “ik kies ervoor”. 

Al dat “moeten” brengt namelijk een hoop stress. 

Walk the talk: De zin veranderen, bracht mij geen lucht. Het bracht wel een besluit. Een besluit waar ik niet lang meer over hoefde na te denken.

Van mijn 6e tot mijn 16e heb ik viool gespeeld. Twee jaar geleden, denk ik, was ik op zoek naar een hobby. Mijn jongste ging naar school en ik zou tijd over hebben. Ik had ergens gelezen dat dat wat je als kind graag deed, je misschien ook in je volwassen leven veel plezier zou brengen. Ik ging dus weer op vioolles. Het was een fijne manier om mijn hoofd op stil te zetten. Ik moest hard zwoegen op de snelle noten waardoor er geen ruimte meer was voor verzuimgesprekken, to-do lijstjes of roosterverstoringen. Ontspanning door inspanning. 

Ik had ook meteen bedacht dat ik hiermee een goed voorbeeld kon zijn voor de kinderen, door te oefenen en door te zetten als het moeilijk is. Deze reden bleek niet zo zinnig, omdat ik eigenlijk niet oefende (hallo patroon van vroeger) en dat als ik wel oefende de kinderen naar boven gingen (en die ken ik ook van vroeger ;-)). 

Sinds mijn kennismaking met hartcoherentie én doordat ik tegenwoordig heel veel buiten ben, voel ik niet meer zo de behoefte om mijn hoofd uit te zetten. Waar de vioolles twee jaar geleden een bewuste keus was, is het voor mij steeds meer een moeten geworden. En voor wie moet het dan? Voor mezelf was de urgentie weg. Voor de juf is het ook niet nodig. Het goede voorbeeld voor mijn kinderen viel ook een beetje tegen. 

Dus vandaag was mijn laatste vioolles. 

Wat moet jij in je leven? En van wie? En als je dan de zin verandert naar ik kies ervoor, of ik wil, voelt het dan anders? Of heb jij ook een besluit te nemen?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Ik ont-moet je graag!

ps. ik heb nog gezocht naar een foto van mij als kind met viool, maar die heb ik niet kunnen vinden….

Hier kun je nog meer lezen...

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie? Wat is dat? En is dat niet enorm zweverig? Precies mijn eerste gedachte, toen ik hoorde van hartcoherentie. Ademen door je hart, dat kan

Lees verder »
Miriam buiten met boekje

Levensverhaal

Wie ben ik?Onze geschiedenis maakt ons mede tot de mens die we zijn. De grote opdracht binnen het eerste jaar van Phoenix Opleidingen is om je levensverhaal

Lees verder »
Herstellen van werkdruk - wandelcoaching

Kennis is macht

Zaterdagavond 20.30, de jongste ligt in bed. De oudste twee zitten te stuiteren op de bank. Ze zitten al klaar voor “Wie is de mol? “

Lees verder »
de lente laat zich zien

“Opgelucht”

“Nou huil ik alweer”, zegt ze lachend en stapt snel door. Ik vraag haar te stoppen en te beschrijven wat er net gebeurde. Ze kijkt

Lees verder »
Miriam met oorsensor

Afleiding

In mijn agenda staat dat ik vandaag een blog moet publiceren. Ik heb er een aantal “op voorraad” liggen, maar die voelen vandaag niet zo

Lees verder »

Review Stiltewandeling

Elsbeth Lenderink  reed op 21 december vele kilometers naar de Loonse Duinen om aan te sluiten bij de stiltewandeling. Ze schreef er onderstaande review over.

Lees verder »

Vertraag jij wel eens?

“Wat een ervaring. Meteen al bij het begin had ik een inzicht over het wandeltempo. Jij liep in vertraagde pas, ik moest echt even terugschakelen.

Lees verder »

Ik ben een wandelend hoofd

Veel van mijn coachees zijn ook wandelende hoofden: goed opgeleid. Verbaal sterk. Gewaardeerd om cognitieve prestaties. Steeds vaker ga ik voor de coachee het oncomfortabele

Lees verder »
3 voordelen van wandelcoachen

3 voordelen van wandelcoachen

Deze zomer werd Hilde Backus van Wandelcoach.nl geinterviewd door journalist Kim van der Meulen  over Wandelcoaching voor het magazine Santé. Het complete wandelcoach-artikel ‘Wandel je

Lees verder »

Dilemma

Het kwam voorbij op mijn tijdlijn op Linkedin. Iemand die – heel dapper – een dilemma over haar loopbaan deelt. Zou ik wel of niet.

Lees verder »

Je natuurlijk tempo

Het viel mij al vaker op. Mijn coachee sprak net zo snel als hij liep. Om hem bij te houden, moest ik echt aardig doorstappen.

Lees verder »
herfst vastlopen

Vastlopen

Ik werkte vandaag aan mijn bedrijf. Administratie, teksten aanpassen, emails en doorontwikkeling van een product. Alleen, ik liep vast in mijn eigen hoofd en gedachten.

Lees verder »

Iek… een teek!

Onlangs volgde ik een super interessant webinar over het schrijven van blogposts (met meteen deze als resultaat!). Terwijl ik driftig aantekeningen zat te maken spotte

Lees verder »