hartcoherentie 's-hertogenbosch wandelcoach stress

De kracht van positieve gedachten: hoe dankbaarheid je mindset kan veranderen

Ik heb zelf allerlei rare, geitenwollensokken en zweverige associaties met het woord dankbaarheid. Het gaat mij echt om het woord, niet om de intentie en al helemaal niet over het gevoel dat er bij hoort. Ik weet en heb al heel vaak ervaren, dat ik door te focussen op de fijne, kleine momenten in het leven, het makkelijker voor mezelf maak. Door te zien wat er wél is. 

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is het bewust waarderen van de goede dingen in het leven. Door dankbaarheid te beoefenen kun je je focus verleggen van negativiteit naar positiviteit. En dat kan je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en om veerkrachtiger te worden.

De dingen waar je dankbaar voor kunt zijn, kunnen heel verschillend zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld de zon die schijnt, een heerlijke kop koffie in de ochtend als het nog stil is in huis, een tevreden coachee, een moment van rust en stilte in een drukke werkdag en een warme knuffel van een van mijn kinderen.

Waarom is dankbaar zijn een sleutel tot veerkracht en minder stress?

Dankbaarheid wordt beschouwd als een sleutel tot veerkracht en minder stress omdat het een positieve invloed heeft op de manier waarop we denken en ons voelen. Dankbaarheid helpt om te focussen op de goede dingen in het leven en maakt ons bewuster van alle kleine maar fijne momenten, zelfs in moeilijke tijden. Dit kan je helpen om gelukkiger en meer tevreden te voelen, ondanks de uitdagingen op je pad.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat het beoefenen van dankbaarheid je hersenen kan veranderen. Het kan de neuroplasticiteit (de flexibiliteit van je brein om te veranderen en te groeien) bevorderen. Door het creëren van nieuwe neurale paden, train je je hersenen om te focussen op het positieve, zodat je ook in stressvolle situaties veerkrachtiger kunt reageren.

Wat heeft hartcoherentie met dankbaar voelen te maken?

Het beoefenen van dankbaarheid kan ook je hartcoherentie verbeteren. Hartcoherentie is de mate waarin je hartritme varieert in reactie op je ademhaling. Door hartcoherentie te meten, kun je inzicht krijgen in je stressniveau en hoe goed je in staat bent om stress te reguleren. Uit onderzoek blijkt dat het beoefenen van dankbaarheid kan bijdragen aan een hogere mate van hartcoherentie, zodat je beter kunt omgaan met stressvolle situaties. Groot en klein.

Een van de hartcoherentietechnieken bestaat ook uit het oproepen van een fijn gevoel. Zo liep ik laatst met een coachee aan wie ik deze techniek uitlegde. Ik vroeg haar om terug te denken aan een fijn moment. “Het lukt me niet. Ik kan wel fijne momenten bedenken, maar dan denk ik meteen, dat heeft toch iedereen, of het kan altijd beter/gezelliger/unieker.” 

Juist als je merkt dat je het leven voor vanzelfsprekend neemt, kan het bewust stil staan bij kleine momenten een grote shift betekenen in de stress die je ervaart. Helemaal als je dit doet voor het slapen gaan. Klik hier als je meer wilt weten over hartcoherentie.

Praktische suggesties om dankbaarheid te beoefenen in het dagelijks leven

Het beoefenen van dankbaarheid hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Er zijn talloze manieren waarop je dankbaarheid kunt integreren in je dagelijks leven. Een paar suggesties:

  • Probeer het gevoel van dankbaarheid niet alleen met je hoofd te bedenken, maar ook helemaal te voelen in je lijf. Een innerlijke glimlach hoorde ik laatst. 
  • Schrijf elke ochtend of avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een mooie zonsopgang of een vriendelijk gebaar van een collega, maar ook grotere dingen, zoals de liefde en steun van familie en vrienden.
  • Spraak je dankbaarheid uit naar mensen om je heen. Dit kan bijvoorbeeld door een bedankbriefje te schrijven aan een collega die je heeft geholpen of door een kaartje te sturen naar iemand die je waardering verdient.
  • Strooi met complimenten
  • Leer hartcoherentie technieken (en blijf ze dagelijks gebruiken). Als je nieuwsgierig bent naar hartcoherentie kun je hier een oefening downloaden.

Hierbij een kleine challenge voor jou: schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent en kijk wat er gebeurt. Het kan zijn dat je je meer ontspannen voelt, meer positief denkt, of gewoon een beetje blijer bent. En wie weet inspireert het je ook om anderen te bedanken en waarderen voor de goede dingen die ze doen.

Ik hoop dat het beoefenen van dankbaarheid je kan helpen om stressvolle tijden iets beter aan te kunnen. Laat me vooral weten hoe het gaat! Ik ben in ieder geval dankbaar dat je dit blog hebt gelezen. Dat geeft mijn veerkracht in ieder geval al een boost! 

Hier kun je nog meer lezen...

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.