Overprikkeld brein

Wat ga je méér doen en wat heb je er voor te laten?

Grappig dansje, uitdagende challenge, schattig kindje… en een melding dat ik 15 minuten op instagram zit. En dat dan niet eenmaal per dag….

Herken je dat? Dat je even iets of iemand wilt bekijken op een van de vele sociale media kanalen. Of dat je je jezelf even een momentje van zinloos vermaak gunt. En voordat je het weet is er een half uur voorbij. Please zeg me dat ik niet de enige ben die zichzelf regelmatig op zielloos scrollen betrapt.

Ik heb er genoeg van. Ik ga stoppen met instagram. Ik heb hiervoor meerdere redenen, die ik graag wil delen. Wellicht zit er ook een les voor jou in.

Focus

Met de start van mijn bedrijf Buitenhuijts had ik het idee dat ik via Instagram veel nieuwe klanten zou kunnen bereiken. Ik denk dat dit nog steeds klopt, alleen wil ik mij focussen op Linkedin. Ik heb al een aardig netwerk op Linkedin. Ik snap Linkedin (althans, voor zover die algoritmes te begrijpen zijn) en er is minder afleidend vermaak op Linkedin. Ik breng focus aan. Ik kan beter 1 kanaal “goed” doen, dan 2 kanalen half. 

Brein

Ik las in “Overprikkeld Brein, van Charlotte Labee*” het volgende:

“Ons brein duizelt van de prikkels in dit tijdperk van overdaad aan prikkels. Het is dan ook niet zo gek als je aandacht soms alle kanten opgaat en je je onrustig, overprikkeld, ongezond of ongelukkig voelt. Jouw brein is immers niet gebouwd om jou te laten ontspannen, je gezond en gelukkig te voelen, maar om voor je te presteren zodat jij je kunt aanpassen aan je leefomgeving en zo kunt overleven. Dit is de reden dat de hersenen destructieve prikkels blijven opzoeken en vatbaar zijn voor verslavend gedrag. Maar wanneer we ons verliezen in afleiding en prikkels, verliezen we ook de connectie met onszelf, elkaar en de wereld.”

Niks nieuws, dat wist ik op zich al. Het was wel weer confronterend om te lezen. Ik ken mezelf, en ik kan de discipline om “een beetje” te instagrammen meestal niet opbrengen. Dus focus en breinkennis gecombineerd: ik stop met instagram.

Ben eens eerlijk tegen jezelf: wat doe jij op social media? Kom je iets halen of brengen? Of zoekt je brein afleiding? En wist je dat afleiding zoeken ook een teken kan zijn van stress? Ook uit overprikkeld Brein: “we zoeken afleiding in nog meer prikkels en compenseren onze stress met genot in plaats van rust. Hierdoor lopen ons stressniveau en de overprikkeling van het brein alleen maar verder op.” 

Wat dan wel? Ga op zoek naar wat je echt ontspant. Wat zijn voor jou “onderdompelende activiteiten”? Wat doe je al, wat zou je nog meer willen doen? Wat deed je als kind graag? Denk hierbij aan wandelen, vissen, tekenen, breien, yoga, meditatie, dansen of een massage. Door bewust je rem in te drukken, geef je je brein kans om te herstellen. 

Wat wil je méér gaan doen en wat heb je daarvoor te laten? Wat is je eerste stap en wanneer ga je die zetten? 

ps. Volg je mij al op Linkedin?

* Als je het boek via deze link zou bestellen, dan ontvang ik een klein percentage.

Hier kun je nog meer lezen...

een nep sabeltandtijger in het oermuseum boxtel

Wat is e-mailapneu?

Adem je nu? Ja, dat lees je goed. Veel mensen houden onbewust hun adem in terwijl ze hun e-mails (of Linkedin feed) lezen. Dus, een

Lees verder »

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.