een mini camper op een strand om het vakantiegevoel aan te wakkeren

Straks zonder stress op vakantie, begint vandaag.

Stel je voor, we zijn een paar weken verder. Je komt aan op je vakantieadres. En terwijl de kinderen het zwembad ontdekken voel jij je niet zo lekker. Grieperig. En knallende koppijn. Je voelt je echt niet fit. Het liefste kruip je lekker in je bed. Hoewel dat vakantiebed niet echt comfortabel ligt, lijkt toegeven aan je misère voor nu het beste.

Vakanties zijn bedoeld om te ontspannen en te genieten, maar helaas kan stress de vakantie behoorlijk in de war sturen. Ik deel graag 6 tips die je vandaag al helpen om stress te verminderen zodat je over een paar werken zorgeloos van je vakantie kunt genieten.

De impact van stress op je vakantie

Stress kan een enorme invloed hebben op je vakantie. Het kan leiden tot verminderde energie, concentratieproblemen en zelfs gezondheidsproblemen. En badmintonnen met de kinderen terwijl je beroerd voelt is niet echt een goed idee. Verminder dus nu al je stress om je voor te bereiden op een gezonde en zorgeloze vakantie.

6 tips om stress voor je vakantie te verminderen:

  1. Plan vooruit: Maak een gedetailleerde checklist van alle taken die je wilt afronden voordat je op vakantie gaat. Plan je agenda niet te vol, zodat er ruimte overblijft voor “spoedjes”.
  2. Delegeer taken: Je hoeft niet alles zelf te doen. Overweeg om taken op het werk en thuis te delegeren. Vraag om hulp en vertrouw erop dat anderen in staat zijn om taken uit te voeren. Het loslaten van controle kan je stressniveau aanzienlijk verminderen.
  3. Stel realistische verwachtingen: Bepaal bij elk verzoek en nieuwe to-do of dit nog voor de vakantie moet of kan wachten tot daarna. Beslis en communiceer je besluit! Stel realistische doelen en deadlines, zodat je niet overweldigd raakt door onnodige druk.
  4. Maak tijd voor zelfzorg: Neem de tijd om voor jezelf te zorgen. Reserveer momenten in je agenda voor ontspanning en zelfzorg activiteiten, zoals een warm bad nemen, een boek lezen of wandelen in de natuur. Deze momenten van ontspanning helpen je om je stressniveau te verlagen.
  5. Beoefen dankbaarheid: Neem elke dag de tijd om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Het beoefenen van dankbaarheid kan je helpen om je te richten op het positieve en je stress te verminderen.
  6. Maak gebruik van hartcoherentieNeem elke dag 3x 1 minuut om je ademhaling af te stemmen op je hartritme. Je brengt daarmee samenhang in je hele stresssysteem en het lukt je dan ook om beter op te laden én te herstellen. Ook fijn, het helpt ook om je werk met focus te doen, zodat je tijd over houdt voor de vakantie-voorpret!

Door nu al werk te maken van je stressreductie, leg je een stevige basis voor een zorgeloze vakantie. Het verminderen van stress voor je vakantie zorgt dat je optimaal kunt genieten van je tijd weg. En een bonustip creëer ook tijdens je vakantie me-time, zodat je weer volledig opgeladen terug komt om er weer te staan voor je patiënten, cliënten en/of teams.

Heb een mooie zomer!

Ps. Te weinig rust of tijd om hier werk van te maken? Of heb je eigenlijk al wel door dat je veel te veel stress ervaart? Slaap je slecht? Pieker je veel? Eindeloze to-do’s en te weinig tijd? Vaker hoofdpijn dan je lief is? Stop dan na deze zin even met alles wat je doet, en haal voor een minuutje heel bewust adem. 

Gedaan?

Mooi. 

En denk dan even na over het volgende voorstel: als je in de komende week nog start met het programma: “Stress natuurlijk, werk aan je veerkracht in de buitenlucht”, dan heb je voor je de zomervakantie al tools in handen om écht ontspannen op vakantie te gaan. Meer weten? Laten we bellen of stuur een appje.

Hier kun je nog meer lezen...

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.