Stress cortisol DHEA

Wat Harry Potter te maken heeft met stress

Als kind verslond ik de boeken van Harry Potter. Zodra er een nieuw boek was, maakte ik een paar dagen slecht huiswerk en ging ik te laat naar bed. Ik kon de boeken niet weg leggen. 

Afgelopen vakanties hebben we in de auto naar de eerste 3 delen van Harry Potter geluisterd. Ik kan de grote lijn van de verhalen vaak nog wel herinneren, maar ik hoor ook andere details en grapjes. 

In deel 3, de gevangenen van Azkaban, leert Harry Potter de dementors verdrijven door het oproepen van een Patronus. Nu ik meer weet over stress en veerkracht kan ik de parallel trekken. De dementors zijn voor zwarte, negatieve gedachten. Ze trekken je energie weg. Een Patronus kun je oproepen door aan fijne herinneringen te denken. En het werkt pas echt, als je er niet alleen aan denkt, maar ook het gevoel echt kunt oproepen.

Wist je dat dit ook zo werkt met stress en veerkracht? Je kunt je veerkracht vergroten door een prettige emotie (Patronus) op te roepen. Je cortisol (stresshormoon – Dementor) neemt dan af, en je vitaliteitshormoon (DHEA) neemt toe. Is het echt zo eenvoudig? Ja. Ook jij kunt met de kracht van een positieve herinnering je stress beter de baas. Ik maak hier vaak gebruik van in mijn coaching.

Het blijkt dat een aantal van mijn coachees het best lastig vindt om echt een prettig gevoel te voelen. Hoe waardevol is het dan dat de coaching in een prachtig natuurgebied plaatsvindt, waar de natuur heel helpend is om een prettige emotie te voelen.

Nieuwsgierig? Neem contact op voor een kennismakingswandeling, of kijk bij mijn aanbod.

Deel dit bericht:

Hier kun je nog meer lezen...

Herstellen van werkdruk - wandelcoaching

Kennis is macht

Zaterdagavond 20.30, de jongste ligt in bed. De oudste twee zitten te stuiteren op de bank. Ze zitten al klaar voor “Wie is de mol? “

Lees verder »
de lente laat zich zien

“Opgelucht”

“Nou huil ik alweer”, zegt ze lachend en stapt snel door. Ik vraag haar te stoppen en te beschrijven wat er net gebeurde. Ze kijkt

Lees verder »
Miriam met oorsensor

Afleiding

In mijn agenda staat dat ik vandaag een blog moet publiceren. Ik heb er een aantal “op voorraad” liggen, maar die voelen vandaag niet zo

Lees verder »