Stress cortisol DHEA

Wat Harry Potter te maken heeft met stress

Als kind verslond ik de boeken van Harry Potter. Zodra er een nieuw boek was, maakte ik een paar dagen slecht huiswerk en ging ik te laat naar bed. Ik kon de boeken niet weg leggen. 

Afgelopen vakanties hebben we in de auto naar de eerste 3 delen van Harry Potter geluisterd. Ik kan de grote lijn van de verhalen vaak nog wel herinneren, maar ik hoor ook andere details en grapjes. 

In deel 3, de gevangenen van Azkaban, leert Harry Potter de dementors verdrijven door het oproepen van een Patronus. Nu ik meer weet over stress en veerkracht kan ik de parallel trekken. De dementors zijn voor zwarte, negatieve gedachten. Ze trekken je energie weg. Een Patronus kun je oproepen door aan fijne herinneringen te denken. En het werkt pas echt, als je er niet alleen aan denkt, maar ook het gevoel echt kunt oproepen.

Wist je dat dit ook zo werkt met stress en veerkracht? Je kunt je veerkracht vergroten door een prettige emotie (Patronus) op te roepen. Je cortisol (stresshormoon – Dementor) neemt dan af, en je vitaliteitshormoon (DHEA) neemt toe. Is het echt zo eenvoudig? Ja. Ook jij kunt met de kracht van een positieve herinnering je stress beter de baas. Ik maak hier vaak gebruik van in mijn coaching.

Het blijkt dat een aantal van mijn coachees het best lastig vindt om echt een prettig gevoel te voelen. Hoe waardevol is het dan dat de coaching in een prachtig natuurgebied plaatsvindt, waar de natuur heel helpend is om een prettige emotie te voelen.

Nieuwsgierig? Neem contact op voor een kennismakingswandeling, of kijk bij mijn aanbod.

Hier kun je nog meer lezen...

een nep sabeltandtijger in het oermuseum boxtel

Wat is e-mailapneu?

Adem je nu? Ja, dat lees je goed. Veel mensen houden onbewust hun adem in terwijl ze hun e-mails (of Linkedin feed) lezen. Dus, een

Lees verder »

Wil je meteen 3 oefeningen ontvangen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen, zodat je weer rust en balans vindt?

Met het aanvragen van de oefeningen ga je ook akkoord dat je op onregelmatige basis een bericht van mij ontvangt met daarin interessante informatie over stress en veerkracht.